Bazylia

Bazylia łac. Ocimum basilicum, nazywana też czasem Bazylką, bądź Bazylijką, to roślina jednoroczna pochodzą z okolic Indii i Persji. Do Europy zioła zwane Bazylią sprowadzone zostały przez żołnierzy Aleksandra Wielkiego przy okazji powrotu z wypraw wojennych do dalekiej Azji. Do Polski dotarła w okolicach szesnastego wieku, najprawdopodobniej z Włoch, a dziś jest hodowana w całej Europie, nawet w doniczkach. Do grona największych producentów zioła zalicza się Stany Zjednoczone, Francję, Hiszpanię, Węgry, Maroko, Indonezję i Egipt. Swoje, znane w całym świecie, właściwości zawdzięcza zawartości olejków lotnych, garbników, steroli roślinnych, flawonoidów oraz karotenoidów. Zastosowanie tego zioła jest dosyć szerokie. Począwszy od kuchni, gdzie wykorzystywane jest między innymi do sałatek, pasztetów, baraniny, wieprzowiny, ryb i owoców morza, zup, czy potraw włoskich, poprzez lekarstwo działające przeciwkaszlowo i łagodzące dolegliwości żołądkowe, aż po perfumerie, gdzie stosowane są wydzielane przez nie olejki eteryczne.

Podobne artykuły

  • Zioła w domowej apteczceZioła w domowej apteczce Warto by w domowej apteczce pojawiły się zioła, które można wykorzystać w przypadku błahych ale często dokuczliwych dolegliwościach, takich jak niestrawność po zjedzeniu czegoś […]
  • Biznes na medycynie a leczenie ziołamiBiznes na medycynie a leczenie ziołami Zioła od wielu wieków były używane w lecznictwie, choć obecnie medycyna dysponuje licznymi innymi często bardzo skutecznymi środkami i procedurami to jednak warto także korzystać z tego co […]
  • Zioła prowansalskieZioła prowansalskie Mianem ziół prowansalskich określa się mieszankę roślin zielarskich pochodzących z południowego regionu Francji o nazwie Prowansja. Mieszanka, w skład której wchodzą takie zioła jak […]
  • Pojemnik pod uprawę ziółPojemnik pod uprawę ziół Półki sklepach ogrodniczych uginają się od różnorodnych naczyń, doniczek i pojemników, w których można uprawiać zioła. Wybór jest naprawdę ogromny, w związku z czym każdy znajdzie co dla […]
  • Smak i aromatSmak i aromat Na rynku istnieje wiele rodzajów roślin przyprawowych, które dodają smaku i aromatu potrawom. Problem w tym, że nie każdy wie jak winno się je stosować i do których dań jakie zioła […]
  • Co do czegoCo do czego Bardzo często sięgamy po zioła w kuchni, choć nie zawsze wiemy z czym powinno się je łączyć. Tymczasem warto pamiętać o Kiku podstawowych zasadach. I tak: Jeśli chodzi o takie zioła, jak […]