Smak i aromat

Na rynku istnieje wiele rodzajów roślin przyprawowych, które dodają smaku i aromatu potrawom. Problem w tym, że nie każdy wie jak winno się je stosować i do których dań jakie zioła najlepiej pasują. Przedstawiamy krótki poradnik dla tych wszystkich, którzy chcą poznać tajniki prawidłowego przyprawiania dań.Na początek zacznijmy od kopru ogrodowego. Jeśli go drobno posiekamy, to będzie niezastąpionym składnikiem zup, gotowanych ziemniaków, faszerowanych jajek i ryb. To także podstawowy element sosu koperkowego, który dodaje się do gotowanego mięsa. Świeży koperek świetnie komponuje się również z majonezem, twarożkiem i masłem. Inne, bardzo smaczne i przydane zioła, to także pietruszka i mięta pieprzowa. Pierwsza roślina jest wartościowym elementem zup, sałatek i ziemniaków. Równie smaczne są zapiekanki rybne z dużą ilością natki pietruszki. Z kolei mięta pieprzowa dobrze się spisuje w sałatce z pomidorów, twarożku, zielonej sałaty i szpinaku. Sprawdza się jako składnik napojów orzeźwiających. Chociaż przedstawiliśmy zaledwie trzy zioła, to juz z tego przeglądu wynika, że rośliny te są niezastąpionym i nieocenionym składnikiem wielu potraw. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Podobne artykuły

  • Zioła w domowej apteczceZioła w domowej apteczce Warto by w domowej apteczce pojawiły się zioła, które można wykorzystać w przypadku błahych ale często dokuczliwych dolegliwościach, takich jak niestrawność po zjedzeniu czegoś […]
  • Pojemnik pod uprawę ziółPojemnik pod uprawę ziół Półki sklepach ogrodniczych uginają się od różnorodnych naczyń, doniczek i pojemników, w których można uprawiać zioła. Wybór jest naprawdę ogromny, w związku z czym każdy znajdzie co dla […]
  • Biznes na medycynie a leczenie ziołamiBiznes na medycynie a leczenie ziołami Zioła od wielu wieków były używane w lecznictwie, choć obecnie medycyna dysponuje licznymi innymi często bardzo skutecznymi środkami i procedurami to jednak warto także korzystać z tego co […]
  • Co do czegoCo do czego Bardzo często sięgamy po zioła w kuchni, choć nie zawsze wiemy z czym powinno się je łączyć. Tymczasem warto pamiętać o Kiku podstawowych zasadach. I tak: Jeśli chodzi o takie zioła, jak […]
  • Zioła w PolsceZioła w Polsce Według statystyk branży kulinarnej szeroko rozumiane zioła oraz przyprawy stanowią coraz bardziej istotny element naszej kuchni. Wiele mówi się o przyczynach tego stanu rzeczy. Niektórzy […]
  • Jakie podejście do ziołolecznictwa mają przeciętni ludzieJakie podejście do ziołolecznictwa mają przeciętni ludzie Przeciętni ludzie kompletnie nie znają się na ziołach oraz często nawet boją się, że zioła mogą im jakoś zaszkodzić, wiele lekarzy także nie korzysta z ziołolecznictwa, gdyż na studiach […]