Zioła prowansalskie

Mianem ziół prowansalskich określa się mieszankę roślin zielarskich pochodzących z południowego regionu Francji o nazwie Prowansja. Mieszanka, w skład której wchodzą takie zioła jak rozmaryn, majeranek. bazylia, szałwia lekarska, tymianek, mięta pieprzowa, oregano zwane też lebiodką i cząber ogrodowy cieszy się ogromną popularnością na świecie, w tym także w Polsce, gdzie jej popularność ciągle jednak wzrasta. Zioła prowansalskie służą między innymi jako istotny składnik diety bezsolnej, jednak wachlarz ich zastosowań jest bardzo szeroki począwszy od ryb, drobiu, różnego rodzaju grillowanych, pieczonych i mielonych mięs, poprzez zupy i sosy ziołowe, aż po farsze, sery twarogowe i sałatki, nawet na dodatku do jaj kończąc. Zioła te to jedna z najpopularniejszych mieszanek ziołowych świata, najpopularniejsza w kuchni francuskiej, skąd się wywodzi, jednak bardzo popularna również w innych krajach, nawet tych od Francji najbardziej oddalonych. Jesli chodzi o dostępność, nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem ich na półce pierwszego lepszego sklepu spożywczego.

Podobne artykuły

  • Biznes na medycynie a leczenie ziołamiBiznes na medycynie a leczenie ziołami Zioła od wielu wieków były używane w lecznictwie, choć obecnie medycyna dysponuje licznymi innymi często bardzo skutecznymi środkami i procedurami to jednak warto także korzystać z tego co […]
  • Pojemnik pod uprawę ziółPojemnik pod uprawę ziół Półki sklepach ogrodniczych uginają się od różnorodnych naczyń, doniczek i pojemników, w których można uprawiać zioła. Wybór jest naprawdę ogromny, w związku z czym każdy znajdzie co dla […]
  • BazyliaBazylia Bazylia łac. Ocimum basilicum, nazywana też czasem Bazylką, bądź Bazylijką, to roślina jednoroczna pochodzą z okolic Indii i Persji. Do Europy zioła zwane Bazylią sprowadzone zostały przez […]
  • Zioła w domowej apteczceZioła w domowej apteczce Warto by w domowej apteczce pojawiły się zioła, które można wykorzystać w przypadku błahych ale często dokuczliwych dolegliwościach, takich jak niestrawność po zjedzeniu czegoś […]
  • Smak i aromatSmak i aromat Na rynku istnieje wiele rodzajów roślin przyprawowych, które dodają smaku i aromatu potrawom. Problem w tym, że nie każdy wie jak winno się je stosować i do których dań jakie zioła […]
  • Co do czegoCo do czego Bardzo często sięgamy po zioła w kuchni, choć nie zawsze wiemy z czym powinno się je łączyć. Tymczasem warto pamiętać o Kiku podstawowych zasadach. I tak: Jeśli chodzi o takie zioła, jak […]